Nogle børn går til sport efter skole, mens andre går til musik i fritiden.
I Aabenraa kan man nu også gå til videnskab, og interessen er kæmpestor. Hver tirsdag eftermiddag indtager 12 børn fra 4. og 5. klasse klasselokalerne på Aabenraa Statsskole for at lære mere om biodiversitet og naturvidenskab i det hele taget.
Videnskabsklubben løber over syv tirsdage i efteråret, hvor fire ”seniormentorer” fra skolens naturvidenskabelige studieretninger tager børnene med sig ind i videnskabens verden – her lærer de 12 miniforskere om alt fra de danske dyre- og plantearter til Jordens liv og mangfoldighed gennem forsøg, eksperimenter og undersøgelser af den umiddelbare natur omkring skolen.
Tirsdag 14. november lagde Aabenraas borgmester Jan Riber Jakobsen vejen forbi Videnskabsklubben på Aabenraa Statsskole for at opleve byens nye fritidstilbud på egen krop.
Borgmesteren udgravede fossiler og undersøgte ulvespor
Videnskabsklubben er en fritidsklub, hvor nysgerrige børn får lov at lege og lave forsøg inden for forskellige naturvidenskabelige emner efter skole.
Da borgmester Jan Riber Jakobsen besøgte klubben, fik han selv fingrene helt ned i naturvidenskaben sammen med miniforskerne, der denne dag skulle være arkæologer.
Sammen udgravede de ”fossiler” for at undersøge, hvorfor arter uddør – og de undersøgte ”ulvespor” uden for skolen for at lære at genkende dyr på deres aftryk i naturen.
De 12 miniforskere stillede virkelig mange gode spørgsmål – både til biologien og til borgmesteren – og borgmesteren fik også både lejlighed til at hilse på rektor Lone Mailandt-Poulsen og se gymnasiets forskellige faglokaler.
Ifølge borgmester Jan Riber Jakobsen er naturvidenskab vigtigt, ikke mindst i forhold til at løse fremtidige samfundsudfordringer, og han er derfor glad for, at Aabenraa Statsskole har påtaget sig opgaven med at klæde fremtidige generationer på. ”Et vigtigt arbejde,” lød det fra borgmesteren.
Videnskabsklubben skaber positive fællesskaber
Udover at klæde børn og unge på med naturvidenskabelige kompetencer, fungerer Videnskabsklubben også som en slags brobygning for gymnasierne, der får mulighed for at invitere børn fra nærområdet indenfor.
Og så agerer Videnskabsklubben også unikt tilbud til de af gymnasiets dygtige elever, som ikke nødvendigvis er interesserede i talentprogrammer med indbygget konkurrence.
Det handler nemlig udelukkende om at dyrke nysgerrigheden sammen og på den baggrund opbygge et interessefællesskab, som baserer sig på frivillighed, hvilket er helt centralt for Videnskabsklubben, lyder det fra direktør Rikke Schmidt Kjærgaard.
”I Videnskabsklubben skaber vi positive og rummelige fællesskaber, hvor præstationspresset fra skolen er taget ud af ligningen. De unge undervisere opnår en status af opnåelige rollemodeller for børnene, blandt andet fordi de selv har valgt at være der, og fordi deres egen interesse for naturvidenskaben skinner så tydeligt igennem.”
Gratis at gå til videnskab takket være fonde
Videnskabsklubbens forløb varer 7 uger og afholdes pt. hver tirsdag eftermiddag på Aabenraa Statsskole, hvor børn i 4.-5. klasse går til biodiversitet – der findes også forløb inden for bl.a. kemi, fysik og mikrobiologi.
Det er gratis at gå til videnskab gennem Videnskabsklubben i Aabenraa, takket være økonomisk støtte fra Danfoss – fabrikant Mads Clausens Fond.
Initiativet findes i alt i 40 byer i 2023 og er også støttet af Novo Nordisk Fonden.