100-året for Genforeningen blev med ét års forsinkelse søndag 13. juni fejret med besøg af H.M. Dronningen og præsentation af den nye Genforeningspark foran Folkehjem ved borgmester i Aabenraa Kommune og præsidieformand for Genforeningen 2020, Thomas Andresen.
13. juni besøgte H.M. Dronningen flere historiske steder i hele Sønderjylland i forbindelse med 100-året for Genforeningen. Et af stederne blev Folkehjem i Aabenraa med en festligholdelse i Genforeningsparken ved Folkehjem, hvor Dannebrog skulle veje.
- Det er med stor glæde, at vi endelig får lov til at markere og fejre sammen med H.M. Dronningen, at vi nu i 101 år har været genforenet med resten af Danmark. Derfor ser jeg også frem til at præsentere den nye, flotte Genforeningspark, som indeholder mange vigtige historiske referencer til Genforeningens historie. Det er vores fyrtårnsprojekt i forbindelse med markeringen af 100-året for Genforeningen, sagde borgmester og præsidieformand Thomas Andresen inden besøget.
H.M. Dronningen ankom til Genforeningsparken klokken 12.00, hvor Thea Hanssen, 13 år, der er tipoldebarn af H. P. Hanssen, overrakte blomster, hvorefter borgmester Thomas Andresen under en rundtur præsenterede Genforeningsparken for H.M. Dronningen med følge og følgende indbudte gæster:
Formand for A.P. Møller Fonden, Ane Mærsk Mc-Kinney Uggla
Direktør for A.P. Møller Fonden, Mads Lebech
Administrerende direktør for Bitten & Mads Clausen Fonden, Per Have
Kulturdirektør for Danmarks Radio, Henrik Bo Nielsen
Kommunaldirektør i Aabenraa Kommune, Tom Ahmt
Projektleder for Genforeningen 2020, Simon Faber
Rundvisning i Genforeningsparken
Borgmester Thomas Andresen præsenterede følgende historiske elementer for H.M. Dronningen og indbudte gæster:
Tidslinjen, som afspejler de væsentligste ændringer af Hertugdømmernes tilhørsforhold til Danmark.
Fodsporene, hvor hundredvis af unavngivne fodspor er nedfræset i parkens fliser til minde om de cirka 3.000 sønderjyder, der hørte H.P. Hanssens tale 17. november 1918.
Mindepladen, som ved den fælles hovedindgang til Aabenraa Bibliotek og Folkehjem er nedsat med teksten: Til minde om H.M. Dronningens besøg i Genforeningsparken den 13. juni 2021.
Sønnen, der er en skulptur, som blev bestilt af Regeringen Stauning i 1937 til minde om H.P. Hanssen og den sønderjyske sag og blev indviet i 1947.
På det sidste punkt ved rundvisningen blev det ikoniske genforeningsfoto fra Kongefamiliens besøg på Folkehjem i forbindelse med Genforeningen i 1920 genskabt.
Her indtog H. M. Dronningen sin bedstefar, Christian 10.’s, plads på et billede foran Folkehjem. I fotograferingen deltog også 10 korsangere fra Sct. Jørgens Kirkes pigekor samt folkeskoleeleverne Anna Holm Hostrup og Lasse Abrahamsen fra Kongehøjskolen i Aabenraa, da de har malet Aabenraa Kommunes gave til H. M. Dronningens 80 års fødselsdag.
Foto: Aabenraa Kommune
Herefter ville H.M. Dronningen se Folkehjem indefra, hvorefter Hendes Majestæt lidt tid senere trådte ud på balkonen over den udsmykkede gamle indgang på Folkehjem, hvor borgmester Thomas Andresen udråbte et nifoldigt leve, og de fremmødte fik muligheden for at vinke til H. M. Dronningen.
Balkonen er den samme, hvorfra H.P. Hanssen i 1918 holdt sin historiske tale, og hvorfra Christian 10. modtog folkets hyldest 10. juli 1920. Besøget blev afsluttet med en privat frokost i Kongesalen for særlige nøglepersoner i forbindelse med Genforeningsparken og Genforeningen.
Til frokosten overrakte borgmesteren H.M. Dronningen en gave i form af en særlig udgave af det julehjertesmykke, der sidste år blev designet af guldsmed Nikolai Bach-Andersen og 11 elever fra Jørgensby Skolen i Flensborg, og hvor overskuddet gik til Et Hjerte for Alle, der arrangerer den årlige Julehjerteby i Aabenraa.
Overværelsen H.M. Dronningens besøg
Når H.M. Dronningen tidligere har besøgt Aabenraa Kommune, har mange borgere ønsket at se og hylde Hendes Majestæt.
Denne gang gjorde Covid-19 restriktionerne dog, at selve Genforeningsparken blev afspærret, og at der var begrænset plads på Haderslevvej til at følge H.M. Dronningens besøg. Vi opfordrede alle, der valgte at lægge vejen forbi, til at holde god afstand, overholde Covid-19 retningslinjerne og følge politiets anvisninger.
Der var heldigvis også gode muligheder for at følge med i besøget ”live” hjemmefra, da Aabenraa Kommune sendte live fra H.M. Dronningens besøg via kommunens facebookside. Som en del af livesendingen, var der også kommentatorer, der beskrev besøget og stedets historie.