Nu kan nysgerrige børn i Aabenraa gå til videnskab 

Det er ældre elever, der underviser børn i Videnskabsklubben og undervisningen foregår på lokale gymnasier. (Foto: Lars Svankjær)

Til efteråret starter et gratis fritidstilbud for børn i 4.-5. klasse i Aabenraa: Gennem Videnskabsklubben bliver børnene miniforskere og får lov at udfolde deres nysgerrighed. Tilmeldingen åbner 20. august kl. 10. 

Stiller dit barn også mange spørgsmål? Bliver du dagligt bombarderet med den ene undren efter den anden, som du ikke kan svare på? Googler du i ren desperation “Hvor mange ben har en bænkebider?” eller “Hvor kommer farverne i verden fra?” 

Fortvivl ej! Til efteråret bliver det muligt for nysgerrige børn i Aabenraa at “gå til videnskab” i fritiden, og her bliver der rig lejlighed til at fyre op for nysgerrigheden og give de udmattede forældre en kort pause. 

Tilmeldingen åbner søndag 20. august kl. 10 på Videnskabsklubbens hjemmeside. 

Børn i 4.-5. klasse skal undersøge planter og dyr 

Hver tirsdag fra kl. 15.30-17.00 i ugerne 43 til 49 bliver dørene til Aabenraa Gymnasium åbnet for børn i 4.-5. klasse, som har lyst til at lege med naturvidenskabelige forsøg, aktiviteter og eksperimenter. 

Det overordnede emne er biodiversitet, og "miniforskerne” skal i løbet af de 7 uger lære om det mylder af liv, som vi mennesker deler planeten med. 

Børnene skal blandt andet lede efter insekter og planter i gymnasiets nærområde og undersøge dem nærmere under lup, de skal grave efter fossiler, og de skal spille spil og i det hele taget blive klogere på, hvordan alt liv er i familie med hinanden. 

Frivillige gymnasieelever underviser børn 

Det er frivillige gymnasieelever, der underviser i Videnskabsklubben - og det er der en helt særlig grund til, fortæller Videnskabsklubbens direktør: 

De unge kan tale til børnene på en helt anden måde, end vi voksne kan, og de bliver lynhurtigt en slags opnåelige rollemodeller for dem. Gymnasieeleverne er selv naturvidenskabeligt interesserede, og de gør det for at give deres egen passion videre, ikke for at tjene penge eller fordi de skal. Det skaber et helt særligt rum, hvor fællesskabet og nysgerrigheden bare stortrives, siger Rikke Schmidt Kjærgaard, som selv er tidligere forsker og blandt andet har en ph.d. i forskningskommunikation. 

Videnskabsklubben er et nationalt initiativ og findes i mange steder i Danmark, men det er første gang, at tilbuddet kommer til Aabenraa 

Fakta: 

Videnskabsklubben er en NGO (non profit). Tilbuddet i Aabenraa er gratis, takket være økonomisk støtte fra Novo Nordisk Fonden og Fabrikant Mads Clausens Fond - Danfoss. I 2022 fik Videnskabsklubben overrakt Amalienborgprisen fra Kongehuset for sit arbejde med at udbrede naturvidenskab blandt børn og unge. 

I 2023 får knap 1.000 børn i 40 byer mulighed for at gå til videnskab i fritiden gennem Videnskabsklubben – emnerne spænder bredt fra materialefysik, kemi, biodiversitet og mikrobiologi til primater og geometri & algoritmer. Ca. 320 frivillige gymnasieelever varetager undervisningen. 

Kilde: Videnskabsklubben
Denne artikel er udarbejdet af 3. part. Indholdet er hverken sponsoreret eller betalt. De holdninger, der måtte fremgå, repræsenterer ikke redaktionen.