Politikere fra hver sin side af grænsen hilser pant på tyske dåser velkommen

Lorens Bo Nielsen, Delara Burkhardt og Niels Fuglsang fandt hurtigt tomme tyske dåser og plastflasker ved Kruså-grænsen.
dato

Nye regler skal sikre, at dåser fra Tyskland ikke ender i naturen. EU har netop besluttet, at der skal pant på dåser fra Tyskland i 2029.

Det er de to europaparlamentarikere Niels Fuglsang og Delara Burkhardt enige om er godt, selvom de kommer fra hver deres side af grænsen. Niels er valgt i Danmark og Delara er valgt i Tyskland. Fredag den 10. maj tog de sammen med den lokale formand i Aabenraa for Danmarks Naturfredningsforening, Lorens Bo Nielsen, til Kruså for ved selvsyn at se de mange dåser, der  bliver smidt i den sønderjyske natur.

Langt størstedelen af de dåser, der bliver smidt i dansk natur, er nemlig tyske, viser tal fra Danmarks Naturfredningsforening. Derfor er det en sejr for miljøet, at der nu kommer pant på dåserne, mener de to parlamentarikere.

"Det er virkelig godt, at der kommer pant på, så vi kan få mindre skrald i naturen. Dåser hører til i pantautomaten eller genbrugsspanden, ikke naturen. Jeg er glad for at have arbejdet sammen med Delara om den her lovgivning. Jeg tror vi står stærkere, når vi kan arbejde sammen på tværs af grænsen – og det er affaldsproblemet virkelig et eksempel på. Her kan vi virkelig rykke noget, hvis vi gør det sammen i EU", siger Niels Fuglsang.

Europa-Parlamentet stemte den 24. april igennem, at der nu skal pant på tyske dåser. Det betyder, at man vil skulle køre til Tyskland og pante sin pant i fremtiden. Emballage- og emballageaffaldsloven skal i det hele taget tage et livtag med den stigende skrald i EU.

Delara Burkhardt har været en drivende kraft i at lave en ambitiøslovgivning på området, og ser frem til, at der kommer en fælles løsning.

"So far, hundreds of thousands of German cans have ended up in the Danish countryside. This is a huge cross-border problem. With the new EU packaging regulation, customers will be able to return empty cans from Germany to Danish vending machines in future, but they will not have to be refunded the deposit. However, I fear that the incentive for customers not to return the empty cans will be too small and many cans will continue to be thrown into the wrong bins or even into nature," siger Delara Burkhardt og fortsætter:

"However, the Packaging regulation leaves open the possibility of a bilateral solution between Germany and Denmark. According to the new EU law, the member states must at least endeavour to enable not only the return of empty cans but also the refund of deposits in the neighbouring country. I very much hope that the German and Danish environment ministers will now sit down together in the near future to develop a better deposit refund mechanism. We can only solve the problem if we work together across borders.

Der er i den grad brug for strammere regler for emballage i det hele taget. Danmarks Naturfredningsforening samlede ved en national indsamling ikke mindre end 120.000 styk engangsemballage op. Noget som loven forsøger at sætte en stopper for, bl.a. ved at forbyde engangsplast på f.eks. McDonalds, hvis man spiser på stedet.

De to Europa-parlamentarikere besøgte desuden også Flensborg samt Danfoss i Nordborg for at sætte fokus på bl.a. behovet for at komme helt af med russisk gas. Her har Niels Fuglsang været helt central i EU som chefforhandler på en lov, der i sig selv hjælper EU af med 1/3 af gassen i EU. 

Kilde: Niels Fuglsang
Denne artikel er udarbejdet af 3. part. Indholdet er hverken sponsoreret eller betalt. De holdninger, der måtte fremgå, repræsenterer ikke redaktionen.