Tag med Fruerne på farten på 1800-tallets sejlskibe

Foto: Foto: Maria Callsen på sin rejse til Kina, hvor hun blev gift i 1902, Museum Sønderjyllands Mediearkiv.. Maria Callsen på sin rejse til Kina, hvor hun blev gift i 1902, Museum Sønderjyllands Mediearkiv.
dato

Kulturhistorie Aabenraa åbner den 4. april den helt nye særudstilling Fruer på farten med fokus på de sønderjyske kvinder, der som kaptajnsfruer i 1800-tallet fulgte deres mænd til Sydamerika, Asien, Australien og Afrika i jagten på et samliv, velstand og eventyr. Gennem bevarede breve og dagbøger kan vi følge deres oplevelser og overvejelser.

Udstillingen lader publikum komme tæt på de forhold disse kvinder oplevede ombord på et sejlskib. Hvordan lugter mad, tilberedt i råddent vand? Hvilke tanker gør man sig om børnene, der tager deres først skridt på det vuggende dæk? Og hvordan håndterer man kedsomhed og ensomhed, som kaptajnsfrue på et skib, der er til søs i årevis?

Rejserne var ikke ufarlige. På skibene blev kvinderne konfronteret med søfartens barske realiteter og oplevede alt fra storm, til havneepidemier, gammel mad og risikable fødsler. Ikke alle kom hjem igen.

Søfarten var en mandeverden, og under sejladsen havde kaptajnsfruerne ingen egentlig funktion. De måtte skabe deres egen rolle og tidsfordriv ombord. Selvom de arbejdede for at højne moralen hos besætningen med kagebagning og hjemlig hygge, kedede de sig bravt.

En af kvinderne, Anna Cæcilie Buthman (1854 - 1922), førte dagbog over sin Kinarejse 1884 - 1885. Hun var godt forberedt på rejsen, for hun kom ud af en søfartsfamilie og havde to tanter, der kunne fortælle hende om livet som kaptajnsfrue. Vi ved fra hendes dagbog, at hun brugte meget tid i kahytten på at sy, og at hun selv syede de selskabskjoler, hun benyttede.

En anden kvinde, Elisabeth Catharine Schmidt (1825 - 1885), skrev dagbog på sin rejse til Sydamerika. Hendes dagbog er den ældste kaptajnsfruedagbog, som museet har kendskab til. Dagbogen kan ses i udstillingen, hvor man også kan lytte til personlige fortællinger, få en fornemmelse af lugten i kahytten og leve sig ind i rejsen i Fruer på farten-brætspillet, hvor man selv tager kaptjansfrue-hatten på og bliver udsat for den lange rejses glæder og strabadser.

Udstillingåbningen den 4. april begynder kl. 12 med følgende program:
Velkomst ved Museum Sønderjyllands museumsinspektør Frederik Lynge Vognsen

Åbningstale ved Aabenraas borgmester Jan Riber Jakobsen

Tale ved Museum Sønderjyllands direktør Axel Johnsen

Takketale og udstillingsintroduktion ved Frederik Lynge Vognsen

Formandstale ved Aabenraa Museums Venner Else Runge Petersen

Shantykoret synger. 

Alle er velkommen. Der er gratis entré den 4. april kl. 12-16.

Kilde: Kulturhistorie Aabenraa
Denne artikel er udarbejdet af 3. part. Indholdet er hverken sponsoreret eller betalt. De holdninger, der måtte fremgå, repræsenterer ikke redaktionen.
Opslag fra vores lokale erhvervAnnoncørbetalt indhold
Boliger til salg i Aabenraa

FÅ TRE GRATIS SALGSVURDERINGER AF DIN BOLIG

FÅ TRE GRATIS SALGSVURDERINGER

Adresse
Dine oplysninger deles med op til tre lokale ejendomsmæglere, som efterfølgende vil kontakte dig vedr. salgsvurdering.